Technológia

Hogyan működik az ívhúzásos csaphegesztés?

Ennél a hegesztési eljárásnál egy hegesztési áramirányító szolgál energiaforrásként, amely egy folyamatos, időtartammal és áramerősséggel szabályozható ívet vezet be. A hegesztési időtartam általában 0,1 – 0,2 másodperc. Segédeszközként védőgáz vagy kerámiagyűrű használata lehetséges.

 

A hegesztőcsap a hegesztőfelülethez ér. A hegesztőcsap elemelkedik a hegesztőfelülettől, a fényív begyújt. A hegesztőcsap belemerül az olvadékba, az olvadék megdermed, az illesztés létrejön.


Milyen területeken lehet ezt az alkalmazást hasznosítani?

A kb. 1-3 mm bemerülési mélység miatt ezt az eljárást alapvetően a 2 mm-nél vastagabb munkafelületeken ajánlott használni. Ez az eljárás nagyon jó minőségű illesztéseket eredményez, és főleg olyan hegesztési munkálatokhoz ajánlott, ahol a biztonságtechnikai szempontok az átlagosnál nagyobb jelentőséggel bírnak. Az eljárás többek között az acéliparban, a gépgyártásban, a hajógyártásban, a mély- és magasépítésben, az erőmű és atomerőmű építésben, a vasbeton építésben, a kazánépítésben egyaránt bizonyította alkalmasságát.

 
 

Hogyan működik a csúcsgyújtásos csaphegesztés?

Ennél a csaphegesztési eljárásnál az áramforrást egy kondenzátor szolgáltatja, amely extrém rövid, 1-3 ms (0,001-0,003 másodperc) alatt adja le feszültségét a hegesztőcsap csúcsán keresztül. Segédeszközök, mint például kerámiagyűrű vagy védőgáz használata nem szükséges.

 

A hegesztőcsap csúcsa a hegesztőfelülethez ér. A fényív egy vékony olvadék réteget képez a hegesztőcsap és a munkafelület között. A hegesztőcsap belemerül az olvadékba, az olvadék megdermed, az illesztés létrejön.


Milyen területeken lehet ezt az alkalmazást hasznosítani?

A kb. 0,1 mm bemerülési mélység miatt ezt az eljárást 0,5 mm-nél vastagabb munkafelületeken lehet alkalmazni. Az eljárás során a hegesztés a legtöbb munkafelület hátoldalán nem hagy látható nyomot. Még a legvékonyabb hegesztőfelületek hátoldalán sem keletkezik égési nyom vagy eldeformálódás még akkor sem, ha a hátoldal műanyaggal van bevonva, fóliázott, vagy galvanikusan felületkezelt.